SISTERS CORNER

... the sweet part of life

 

I sommers var min mor og jeg i Sverige. Vi havde et lille spontant stop i byen Eksjö inden vi drog videre til Västervik, hvor vi skulle bo. I Eksjö, en hyggelig lille by, smagte vi vores første “kardemummabulla”. Det resulterede i en jagt efter de bedste kardemummabullar vi kunne finde i de to ugers tid vi var afsted – og vi fik smagt en del! Favoritten faldt på dem fra en lille bager nær Klintehamn på Gotland.

For at få den fantastiske aromatiske smag af kardemomme frem, skal du bruge hele kardemommefrø i remoncen. Det giver en helt anden oplevelse end stødt kardemomme. I selve dejen fungerer stødt kardemomme fint.
Jeg har selv udviklet opskriften på selve dejen (ikke at det er raketvidenskab), mens remonce, sirup og fremgangsmetoden er fra Pilenskøkken.

12-14 stk
Til dejen skal du bruge
25 g gær
½ tsk salt
4 tsk rørsukker
150 g plantesmør eller lurpak
2½ dl soyadrik med vanilje eller alm. sødmælk
1,5 tsk kardemomme (stødt)
ca 500 g hvedemel

Smelt smørret og kom mælken deri, tjek at det er “lillefinger varmt”. Opløs gær heri. Kom halvdelen af melet samt sukker, kardemomme og salt ned i skålen og rør sammen. Tilsæt mere mel. Rør på røremaskine eller ælt i hånden indtil dejen er smidig og blød. Dejen skal være fedtet og lidt klistret. Stil til hævning i en times tid.

Imens dejen hæver laves remoncen
Du skal bruge
80 g plantesmør eller lurpak
110 g brun farin
3 tsk frisk kværnede kardomommefrø
Røres sammen til en ensartet masse.

Når dejen er færdighævet æltes den ganske kort og rulles ud på et meldrysset bord, ca 25×60 cm
Smør et tyndt lag remonce ud på hele dejen og fold dejen indover sig selv så du har 3 lag. Rul nu dejen forsigtigt ud ca 25 x 30 cm. Nu vil jeg anbefale dig at gå ind på youtube og finde en video af, hvordan man snurrer den korrekt, det er svært at forklare med ord, men jeg giver her et forsøg;
Skær strimler på 1,5 cm tykkelse og sno dejen (se billede 3). Sno nu dejen to gange rundt om din pegefinger og langemand og når dejen skal tredje gang rundt stopper du halvvejs og folder dejen henover midten af bollen og hæfter den om på bagsiden.

Efterhæver i 30 minutter, pensles med soyadrik eller mælk og bages ved 210 grader alm ovn i 10-14 minutter afhængig af størrelse.
Imens laver du sirup
Kog 50 g vand med 35 g sukker indtil sukkeret er opløst.
Pensl de nybagte varme snurrer med siruppen og drys med friskkværnet kardemommefrø.

Kan fryses.